La interculturalitat protagonista de la Setmana cultural a l’Escola Santa María del mar de Salou

oplus_0

La temàtica triada per aquesta edició 2024 a la setmana cultural de L’escola Santa María de Mar de Salou ha estat la interculturalitat. Una elecció, en la nostra opinió, encertada ja que el municipi i l’escola es caracteritzen precisament per la diversitat cultural i d’orígens parentals del seu alumnat.

És fonamental posar en valor allò que et caracteritza i mostrar-lo amb estima i orgull. Això ha fet l’equip de l’escola, convidant a participar a les famílies en aquesta jornada a través de diverses activitats per apropar al conjunt del seu alumnat les diverses cultures parentals que hi conviuen al centre escolar.

A més de facilitar que pares i mares s’impliquin en l’organització de les activitats, afavorint que l’alumnat vegi també en clau positiva i fora de l’espai privat el reconeixement de la seva cultura parental, aquesta iniciativa també contribueix a normalitzar la diversitat com quelcom estructural de la vida social i cultural de Salou.  

oplus_0

A prop d’un 65% dels nens i nenes que naixen a Salou tenen com a mínim un progenitor d’origen estranger. L’educació, assumida transversalment, no pot plantejar-se d’esquena a les cultures parentals, ja que això a mig-llarg termini comporta conflictes d’identitat entre una suposada cultura hegemònica que s’imposa com a normal i la que viuen quotidianament els i les joves,  minvant la falta de cohesió i accentuant un sentiment de manca de de pertinença a Salou.

Actes com aquest, on els i les mestres han jugat un paper fonamental demanant a l’alumnat que investigui sobre els orígens culturals de les seves famílies i presenti els seus trets més representatius a la resta de la classe, així com donant l’oportunitat a les famílies de creuar la porta del col·legi i mostrar amb orgull aspectes de les seves cultures són un pas fonamental per contribuir a fer de l’escola un espai central a l’hora de fomentar la cohesió social a la ciutat de Salou.

Nosaltres, com a entitat, hem contribuït de manera modesta a través d’uns tallers de Djembé pels més petits i ensenyant la tècnica dels quadres de sorra a l’alumnat més gran, però agraïm molt a l’escola que ens hagi fet partícips d’aquesta iniciativa i volem felicitar a tot l’equip per aquesta elecció i l’afecte amb que han tractat a tothom i tot allò que envoltava aquesta setmana cultural.

oplus_32

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari