Promovent el Cooperativisme al Senegal com alternativa social i solidària de desenvolupament econòmic-.

Amb la implementació aquest desembre del 2023 del projecte “Xarxa interregional de perímetres agrícoles a les regions centrals del Senegal”, el qual compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili, cerquem un encaix entre la importància que tradicionalment ha tingut la solidaritat comunitària a les àrees rurals de les regions centrals amb les que col·laborem i els valors i fonaments de l’economia social i solidaria.

Les propostes de desenvolupament liderades per les onegés, en la seva vessant assistencialista, han servit amb freqüència per legitimar el model productivista capitalista. Això es tradueix en que les comunitats mateixes sovint esperen de nosaltres que facilitem el seu desenvolupament simplistament entès com accés a la societat de consum a través la creació d’ocupació i obtenció d’ingressos.

Enfront una lectura estrictament materialista de l’economia incidim en la seva dimensió moral i solidaria, és a dir, garantidora de drets. Per a fer-ho, estem promovent als municipis on intervenim un debat comunitari sobre com afavorir -treballant en xarxa i establint estratègies conjuntes- la posada en marxa de serveis o activitats que, alhora que pal·lien necessitats locals, contribueixen a garantir drets com la igualtat de gènere i/o condicions de vida més dignes al món rural.

La cooperativa de Touba Mboul com a exemple-.

Des de l’any 2019, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, hem promogut al districte senegalès de Kaël (a la regió de Diourbel) la creació de Grups d’interès econòmic (GIE) a 18 poblacions units en xarxa a través d’una societat cooperativa.

Aquesta darrera vol dinamitzar el sector agroramader de la zona millorant els rendiments dels cultius a l’estació de pluges i activant actuacions de resiliència davant el canvi climàtic, així com afavorint i diversificant la disponibilitat d’activitats agroramaderes a l’estació seca.

En el marc dels 18 GIE existents, durant els anys 2023 i 2024,  s’han posat en marxa ja 7 explotacions.  Aquestes reinverteixen cada any una part dels seus beneficis per a puguin replicar-se a la resta de poblacions adherides a la xarxa cooperativa, alhora que es mancomunen serveis (accés a llavors) i s’elaboren estratègies conjuntes de producció, distribució i comercialització.

La consolidació i creixement de la cooperativa es tradueix directament en un impacte positiu en el seu entorn, no només quan a la creació d’ocupació i obtenció d’ingressos, sinó d’accessibilitat a aliments que contribueixen a garantir la seguretat i sobirania alimentaria a escala regional, així com d’altres valors associats a la igualtat de gènere i justícia ambiental.

Creació d’una xarxa interregional d’economia social i solidària-.

Al desembre, gràcies de nou a l’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili, vam començar a replicar aquest model a tres nous municipis de les Regions de Kaolack i Kaffrine (Darou Miname, Panal Wolof i Mbadakhoune) i establir aliances entre ells a través la creació d’una xarxa interregional de perímetres agrícoles.

Dins d’aquesta, volem promoure (més enllà d’accions estrictament lligades a la producció, distribució i comercialització dels productes de les seves explotacions) accions de col·laboració en matèria de capacitació en tècniques d’agricultura regenerativa, gestió o accés a recursos financers.

Aprofitant l’existència d’aquesta xarxa de perímetres agrícoles i 5 nodus d’expansió del model cooperativista  (municipis que engloben més d’una vintena de localitats i a gairebé unes 2000 famílies) volem activar d’altres petites activitats i serveis que, posant en valor recursos accessibles a escala local i gestionades per dones,  contribueixin a creació d’ocupació, paritat de gènere en l’accés a recursos econòmics i influencia en la pressa de decisions comunitàries, així com en la cura de l’entorn i resiliència contra el canvi climàtic.

El primer pas han estat unes capacitacions en l’àmbit de l’Economia social i solidària dutes a terme entre els mesos de gener i febrer del 2024 als 5 municipis que constitueixen la xarxa interregional de perímetres agrícoles, en el marc de les quals s’ha insistit en la importància de recuperar la dimensió moral de l’economia i la solidaritat enfront exclusivament la maximització dels beneficis i el lucre personal, tot donant-li una perspectiva pràctica a través de l’exemple de la societat cooperativa de Touba Mboul i oportunitats que ofereix la xarxa de perímetres agrícoles per diversificar el tipus de serveis i activitats a oferir en el marc d’una xarxa més àmplia d’economia social i solidària.

Desprès de l’estiu està previst també engegar un procés de dinamització comunitària als 5 municipis de la xarxa que afectarà exclusivament a les dones i que permetrà la creació de grups de promoció femenina a tots els nuclis de la xarxa. Aquests tindran com a principals objectius, d’una banda, assessorar en la posada en marxa d’aquestes activitats amb les quals pretenen nodrir aquesta xarxa d’economia social i solidària i, d’altra banda, afavorir el coneixement de la legislació senegalesa en matèria d’igualtat de gènere i reivindicar la seva aplicabilitat a les seves poblacions.  

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari