1er trofeig intercultural de futbol de Salou: molt més que un campionat de futbol.

Aquest cap de setmana passat va dur-se al Camp Municipal d’esports de Salou el 1er trofeig intercultural solidari amb la participació d’entitats i equips que representaven a vuit cultures diferents i el qual tenia per objecte recaptar aliments per a les tres entitats del municipi que gestionen bancs d’aliments.

Entre les seleccions que han disputat aquest mundial estava en representació de Cooperació Activa un combinat de joves que defensaven la samarreta del Senegal i ens va fer vibrar molt amb el seu bon joc.

Vam guanyar tots els partits de la fase de grups contra Bolivia, Boca Juniors Argentina i Ucrania, a les semifinals a Nakerama (combinat de membres de la comunitat gitana) i, a la final, vam empatar amb Ucrania i perdre a la tanda de penals.  

Ara bé, el resultat era el de menys, ja que aquest campionat era una excusa per a que les entitats que agrupem persones de diferents diàspores ens coneguéssim i cooperéssim entre nosaltres per afavorir la nostra presència (especialment els i les joves) en el màxim d’espais de Salou.

Malgrat que Salou, des de fa gairebé dues dècades, és la segona ciutat de Catalunya de més de 20.000 habitants amb un major percentatge de persones d’origen estranger i tenim un volum molt elevat de joves fills de la diàspora a la ciutat, la gestió dels assumptes municipals (educació, cultura, esport, etc.) sempre havia donat l’esquena a la diversitat.

Actes com aquest han d’ajudar a construir un altre projecte de ciutat, assumint la diversitat cultural com part de la seva essència i afavorint que tothom es senti partícip de la vida de Salou.

En una primera edició sempre hi ha moltes cosetes a millorar, però ha estat globalment una experiència positiva. D’una banda, perquè és una acció sortida de la taula d’interculturalitat i de la mà de la regidora d’ERC Elena ZHUKOVA ha comptat amb el suport institucional de l’ajuntament. D’altra banda, perquè la manera de normalitzar la diversitat és promovent actuacions transversals en tots els àmbits, com en aquest cas, l’esport.

La transformació de Salou cap una ciutat més solidaria i inclusiva, perquè no, la poden liderar les diàspores. Crear sinèrgies entre les organitzacions que les agrupen i cooperar en la creació d’esdeveniments com aquest 1er trofeig de futbol intercultural és una bona opció per provocar el canvi que volem a Salou.

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari