Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre va nèixer fa ja una década amb una voluntat pràctica de respondre a les necessitats que ens traslladava la diàspora senegalessa o que trobàvem al nostre entorn.
Hem jugat un paper important identificant i denunciant violacions de drets ciutadans que patia el col·lectiu. Acompanyant als i les membres de la diàspora -quan els serveis de l’administració no els podien donar resposta- en el seu procés d’inclusió social, així com tambe hem servit d’espai de referència i acompanyament a infans i joves en l’àmbit escolar, i d’assessorament a les seves famílies sobre el funcionament del mateix.
D’igual manera, hem jugat un paper de pont entre la díàspora i els municipis on viuen, promovent la seva participació a la seva vida sociocultural i -a través de la posada en valor dels valors i recursos culturals de la diàspora- afavorint també el seu rol actiu en la seva transformació cap a una societat més inclusiva -que lluita contra les discriminacions racistes i de gènere- i sensible a la necessitat d’una relació més armoniosa amb nostre entorn natural.
Aquest 2023 destinem part de les nostres energies a reflexionar sobre cap a on orientar els pròxims 5 anys (2024-2029) els nostres esforços . Per a fer-ho, d’una banda, prioritzem reforçar la nostra presència a les comarques tarragonines i, d’altra banda, establim estratègies i eixos de treball que afavoreixin una major implicació de joves i dones de la diàspora senegalesa i la incorporació dels seus punts de vista a les activitats a desenvolupar per la nostra entitat.
Ampliem les delegacions de l’entitat a les Terres de l’Ebre, a les del Montsià (Santa Bàrbara i Amposta) i la Terra Alta, sumant ara la de Tortosa, mentre que al Camp de Tarragona, a més de a Salou i Tarragona, passem a actuar també a Valls, Montblanc, Reus i Cambrils.
Consolidem així una presencia territorial al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, la qual es focalitzarà (està en fase d’elaboració el Pla estratègic d’implantació territorial) en intentar garantir una major visibilització de la diàspora en actes i espais populars d’aquestes poblacions, la creació de grups de treball vinculats a accions de cooperació i el suport, col·laboració i establiment de sinèrgies amb d’altres actors locals vinculats a l’Economia social i solidària i al mon social.
Alhora, si bé sempre hem estat compromesos amb la lluita per la igualtat de drets entre homes i dones, iniciem també una reflexió més explícita per transversalitzar a totes les activitats i accions de l’entitat aquesta mirada de gènere, promovent la creació d’un grup motor format per dones de la diàspora que identifiqui i treballi sobre els seus principals neguits i establint una xarxa a través de la qual vehicular accions per donar sortida als mateixos.
Desplacem, per últim, el focus sobre les migracions i problemàtiques que abordaven fa una dècada, per apropar-nos a l’opinió que tenen els i les joves de la diàspora nascuts al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre sobre el seu encaix – en tant que persones racialitzades, majoritàriament musulmanes i a cavall entre la cultura parental i la que comparteixen amb la resta d’iguals- en la societat majoritària a la qual pertanyen.
Ens repensem per renovar-nos com a entitat, amb la intenció de incorporar la perspectiva de gènere i captar l’interés dels i les joves cap a la nostra entitat, sensibilitzant alhora sobre els riscos i efectes que el canvi climàtic té sobre les zones a les que actuem al Senegal i solidaritzant-nos també amb les lluites a les comarques tarragonines per mitigar els seus efectes, apel·lant al punt de vista dels membres de la diàspora i al seu rol actiu a l’hora de valorar criticament aquestes dimensions i influir positivament amb campanyes i accions que contribueixin a assolir a les comarques tarragonines i ebrenques i al Senegal una major justícia social i ambiental.
Published by