
Des de Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb el suport del l’àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, hem organitzat tres sessions distribuides durant els mesos de novembre i desembre per compartir experiències entorn als projectes implementats al Senegal per les entitats de la diàspora catalanes en l’àmbit del desenvolupament agroramader.
La primera d’aquestes, d’un tó més introspectiu, vol servir per posar en valor l’experiència de la nostra entitat en la DINAMITZACIÓ DE COMUNITATS RURALS I POSADA EN MARXA D’EXPLOTACIONS AGROPECUÀRIES al districte de Kaël (Diourbel) tot obrint un debat sobre la necessitat de revisar -arran els resultats obtinguts- alguns dels plantejaments inicials -gènere, finançament, capacitació, etc.- entorn als quals vam dissenyar els projectes implementats allà.
Des d’aquest estiu, COOPERACIÓ ACTIVA ha ampliat la seva presència territorial al Camp Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre obrint delegacions a les poblacions de Reus, Valls, Cambrils, Tortosa i Montblanc, les quals s’afegeixen a les ja operatives de Salou, Tarragona, la Terra Alta i el Montsià.
En aquestes s’han constituit grups de treball que promouran a les seves poblacions accions de cooperació en altres zones del Senegal -Touba Kouta (Fatick), Gassane (Louga), Kebe (Kaolack) i Mpal (Saint Louis)- havent-se consensuat com un eix prioritari de treball la dinamització socioeconòmica. Així que, abans de replicar en aquestes poblacions el que hem fet al districte de Kaël, veiem necessària aquesta reflexió.
Destinarem també una segona sessió a apropar-nos a altres entitats catalanes de la diàspora senegalesa amb més experiència i trajectòria en aquest àmbit, de les quals segur podem aprendre i atrendem les seves recomanacions.
Un darrer àmbit de reflexió és alhora també un reconeixement al suport que rebem les entitats de la diàspora senegalesa de les administracions públiques. Testimoni d’això és la nostra entitat, que gràcies al suport de l’àrea de cooperació de l’Ajuntament de Tarragona ha pogut implementar un parell de projectes en aquest àmbit agroramader.
La col·laboració entre societat civil i administracions públiques han permés multitud d’inciatives semblants arreu de Catalunya. Amb l’apertura de les noves delegacions, COOPERACIÓ ACTIVA cercarà també la complicitat i suport dels Ajuntament als quals s’ubiquen en accions de cooperació al desenvolupament, així com també la d’altres actors -ACCD, Fons Català de Cooperació Al desenvolupament o la Diputació de Tarragona- estratègics de la cooperació catalana.
A Catalunya existeix un programa de concertació dels projectes de desenvolupament agropecuari al sud del Senegal finançats pels actors públics de la cooperació catalana, impulsat pel FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT, que considerem molt adient i al qual dedicarem també una sessió en considerar-los un bona pràctica a replicar a la zona centre-nord del Senegal a la qual treballem.
Aquestes sessions han de servir per reflexionar entorn a les dinàmiques vinculades a la cooperació en aquest àmbits agroramader que predominen entre les entitats de la diàspora, i millorar el disseny i impacte de les accions a implementar.
La primera d’aquests tindrà lloc el pròxim 30 de novembre a les 18:30 hores, enfocada en aquests tres eixos temàtics: Aprenentatges de quatre anys (2019-22) ‘implementació de projectes agropecuaris al districte de Kaël. Operativització tècnica i capacitació dels GIE que implementen els projectes. Com podem cooperar des del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb les zones d’intervenció al Senegal.
Published by