
Aquest dimarts vam tenir el privilegi d’impartir el taller “Repensar Àfrica i globalitzar la justícia social” a l’alumnat del cicle de grau superior d’integració social de l’Institut Vidal i Barraquer de Tarragona.
Una opció que oferim en el marc del projecte de l’IMET “Tarragona, ciutat educadora” i ens permet fer un retorn del suport que rebem les entitats de cooperació de l’Ajuntament de Tarragona.
La veritat és que va ser un luxe tenir l’oportunitat de dirigir-se a un públic jove interessat en l’àmbit social i, com en aquest cas, crític amb les injustícies socials i apassionat per trobar vies de solució a aquestes.
Ens resulta més fàcil explicar els projectes que duem a terme sobre el terreny que tractar aspectes més epistemològics i teòrics. Ara bé, sovint ens trobem que tant públic, mitjans de comunicació com altres actors de la cooperació tenen una imatge del continent africà i la cooperació que eclipsen altres maneres, com la de la nostra entitat, d’apropar-se.
A través de reportatges d’actualitat en mitjans de comunicació vam abordar els imaginaris que tenim del continent africà, el que entenem per cooperació i la seva lluita contra la injustícia social (en sentit clàssic) o globalització de la justícia social (en el nou sentit del capitalisme cultural d’accent new age), així com quin encaix té en aquests relats la mateixa població africana.
Més que oferir respostes i certeses, contraposant el relat tradicional i pessimista d’Àfrica (instrumentalitzat per la majoria d’oeneges) a un altre alternatiu que adjectivarem d’afro-optimista, invitaven a l’alumnat a reflexionar sobre quin pes donaven ambdós relats a la justicia social i als drets socials, així com la seva operativitat per garantir-los.
Continguts a banda (reeditem un article que el resumeix), encara que no sabem si el taller ha obert a l’alumnat noves perspectives, el que si podem dir és que hem vist gent jove i compromesa que, apostant per un relat i l’altre i al mateix temps desdient-se, defensen que el que és central són les persones i accés a un major grau de justícia social.
Una lliçó d’aquest alumnat de luxe que ens retroalimenta i motiva més. Així que prenem nota!!!
Published by