Replicació de l’estructura organitzativa del sector agroramader existent a Touba Mboul a 10 poblacions més del districte de Kaël-.

Arran la presentació al primer trimestre del 2021 del resultats del projecte Redinamització del cooperativisme per lluitar contra la pobresa i afavorir la sobirania alimentària en el marc del qual s’havia establert un Pla d’Acció Municipal del sector agroramader pels pròxims 5 anys i constituïts 8 GIE units en xarxa a través d’una Societat Cooperativa, la nostra contrapart al Senegal i responsable de l’implementació i seguiment d’aquest -l’APDDK- va rebre la demanda de poblacions dels voltants de replicar al seu nucli aquest mateix procés i poder adherir-se a la societat cooperativa creada.

Això no obstant, en allargar-se molts els terminis administratius de registre i legalització de cooperatives al Senegal, es decidí tancar al primer trimestre del 2021 la constitució formal de la societat cooperativa i els GIE, tot oferint-se a les poblacions que no havien estat a temps de formar-ne part a sumar-se a un nou procés que tindria lloc en concloure les tasques de camp dels cultius de l’estació de pluges, a finals de l’any.

Amb aquesta intenció durant el mes de desembre s’han presentat a 10 de les poblacions interesades en afegir-se a l’estructura organitzacional existent les accions que hi ha previst desplegar els pròxims 12 mesos; mobilització popular per debatre sobre la situació del sector i alternatives de millora del mateix, constitució d’un GIE local i adhesió dels seus membres a la societat cooperativa, així com el seu accés a programes per millorar la productivitat del cacauet (principal cultiu a la zona), com ara, regeneració de la terra i millora en la selecció de les llavors.

A l’acte de presentació, a més, representants dels GIE de Ndoyenne i Ndocka -constituits fa gairebé un any- van explicar la seva experiència i el moment en el qual es troben. Remarcaren l’estreta col·laboració existent entre la societat cooperativa i els tècnics regionals tant en l’accés privilegiat a programes estatals com a l’hora de rebre assessorament, alhora que van descriure noves activitats que hi ha previst posar en marxa els pròxims 12 mesos, com ara, dues explotacions d’horticultura i dues més de ramaderes.

Tant el procés de dinamització en aquestes 10 poblacions com aquesta posada en marxa d’explotacions agroramaderes durant l’estació seca s’emmarquen dins del projecte Ampliació de la base social del teixit cooperatiu a escala del districte de Kaël i posada en marxa de dues explotacions d’horticultura i ramaderes que reb el suport, a més de Cooperació Activa al Camp de Tarragona, dels Ajuntament de Tarragona i de Touba Mboul.

Amb la incorporació de 10 GIE i adhesió dels seus membres a la societat cooperativa, aquesta està previst que superi el miler de membres i adquireixi una escala regional, en incloure nuclis de diferents municipis -Touba Mboul i Ndiomane- del districte de Kaël. Això permet tant un volum de producció com nombre de membres que, a banda d’aquest accés a programes guvernamentals i redistribució dels beneficis de les explotacions a l’estació seca per a posar-ne de noves en marxa, dona accés a crèdit en condicions avantatjoses i a ampliar l’abast d’aquestes noves activitats al conjunt de GIE vinculades a la societat cooperativa.

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s