Transmetent tradicions que il·lusionen: La mona.-

Tot i que la majoria dels nens i nenes dels nostres espais pertanyen a la diàspora senegalesa i són musulmans, des de ja fa gairebé una dècada, esperen i commemoren amb il·lusió aquesta diada.

Aclarir que el terme mona prové de l’àrab –munna o mouna– que significa «provisió de la boca», un regal que els musulmans feien als seus senyors. Té també un cert paral·lelisme amb el “Aíd al Fitr” o Festa de la Fi del Dejuni, és a dir, el primer dia que es pot menjar amb normalitat desprès del ramadà.

En el context cristià, en caure sempre entre la darrera quinzena de març i la primera d’abril, possiblement tingui a veure amb l’inici de la primavera. Desprès del recolliment, processions i rituals de la setmana santa que acaba el diumenge de pasqua, el dilluns toca festejar l’inici d’un altre cicle.

En el nostre context es tracta d’una tradició molt estesa a tot el mediterrani que consisteix en que el padrí regala, desprès de la missa de diumenge de pasqua, una mona al seu afillat. Aquesta acostumava a menjar-se dilluns en família o entre amics fent una sortida al camp o al parc.

Sigui com sigui, els nens i nenes que participen dels espais de Cooperació Activa al Camp de Tarragona tots els anys esperen amb il·lusió aquest dia i es reuneixen el diumenge previ a aquesta diada per a elaborar la tradicional mona.

Allò important és passar una bona estona fent la mona i que cadascú la comparteixi amb la seva família.

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s