Taller: Repensar Àfrica i globalitzar la justicia social-.

Aquest dijous 11 de març, al Centre Galego de Tarragona i seu de la Asociación de Paraguayos de Tarragona, vam duu a terme el taller repensar Àfrica i Globalitzar la Justicia social al qual –atenent les mesures preventives contra el COVID i aforament permés- una desena de joves d’entre 12 i 16 anys van tenir l’oportunitat d’apropar-se a través dels ulls de la premsa al continent africà.

Inicialment, com a preparació, vam treballar sobre tota una sèrie de conceptes -tot agafant el continent africà com a exemple- com serien, especialment el d’imaginari i relat, així com també  els de justícia social i globalització.

Desprès,  els i les joves van treballar –a partir de la descripció que dos articles de l’any 2019 del Diari el Pais fan de l’evolució de la situació econòmica i social a l’Àfrica subsahariana- sobre com es construïen els relats d’Àfrica, visió que ens transmeten, accent que fiquen en l’accés a drets socials i la justícia social.

El primer relat, de to més clàssic i alhora pejoratiu, insisteix en les mancances del continent –guerres, hambrunes, intensitat dels efectes del canvi climàtic, etc.- i demanda per corregir-les una major implicació de la resta de món, mentre la segona mirada –sense ometre l’existència de problemàtiques socials greus que òbvia- ens mostra una cara alternativa i més amable d’Àfrica, emergent econòmicament, dinàmica social i políticament, creativa i innovadora culturalment.

Per endinsar-se en aquests dos relats els i les joves es van dividir en dos grups i van cercar i treballar sobre els adjectius i frases que -als articles de premsa que vam facilitar-los- descriuen l’evolució econòmica d’Àfrica i condicions de vida de la seva població, així com reflexionar sobre la identificació de la mateixa població africana  amb aquests relats i paper actiu o passiu que aquests li donen.

Una vegada analitzats aquests aspectes,  els dos grups van fer un resum de tot el que havien trobat i van elaborar un relat a través del qual ordenar tota aquesta informació sobre la situació del continent africà tot exposant-lo a la resta de companys/es.

Més que insistir en quin relat té més veritat vam debatre sobre amb quin relat s’identificaven més i contribuïa en major grau a millorar les condicions de vida dels i les africanes, així com a donar un major protagonisme a la pròpia ciutadania en aquesta construcció de la seva realitat i desenvolupament.

En tots dos relats, com a entitat de cooperació al desenvolupament, veiem una important mancança, dons no té sentit defensar un major grau de justícia social sense que la pròpia població subsahariana tingui un paper protagonista en la construcció del seu propi relat de progrés i, alhora també resulta insuficient creure que la globalització econòmica en si mateix –creant feina i modernitzant l’economia- millorarà la vida dels i les africanes.

El somni africà d’esdevenir emergent i irrompre amb força en la història, trenca amb la visió tradicional d’una Àfrica atrapada en la pobresa tot actualitzant la creença capitalista que creant llocs de producció i treball, la resta de millores socials arribaran.

D’altra banda, exigir la necessitat d’intervenir per garantir drets socials bàsics en un continent on la situació d’inseguretat alimentària ha empitjorat tractant als i les africanes només com a víctimes, no sembla que contribueixi a canviar a millor la situació actual.

Una cosa està clara, la cooperació i globalització econòmica ha funcionat -a Senegal i altres cinc països africans que estan entre les sis economies del món que més han crescut econòmicament- fent servir un relat en el qual els propis africans es veuen liderant el seu progrés.

Un somni, òbviament, de notable influència neoliberal i que agreuja les desigualtats socials, però que obre la porta a d’altres globalitzacions, en educació, cura del medi ambient, salut, igualtat de gènere, bona governança, tot globalitzant la justícia social a partir del lideratge local (imaginant alternatives) i una altra manera de cooperar a escala internacional.

        

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s