DIA internacional DE LA DONA 2021: QUE NINGÚ NI RES ATURI ELS TEUS SOMNIS.

Aquest dilluns 8 de març es commemora a tot el món el dia internacional de la dona.

Des de Cooperació Activa, en un context de pandèmia que no permet el desenvolupament habitual de les activitats reivindicatives que cada any es venien fent, hem volgut sumar-nos als actes que aquest 2021 es fan a Salou en un format més virtual en favor d’una efectiva igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.

Per a fer-ho, els nens i nenes del nostre espai han fet una obra de teatre col·laborativa a les qual han reflexionat sobre com hàbits i condicionaments culturals del dia a dia influeixen en les nostres rutines i poden incidir en allò que volem i podem ser de grans:

La cultura és un actiu que hauria de contribuir al desenvolupament personal de les persones i constribució a una societat millor. El fet de ser homes o dones no hauria d’entrar en contradicció amb aquests objectius, però malauradament  molts condicionaments culturals encara continuen suposant un obstacle a la realització dels nostres somnis professionals com a treballadores.

A més, els nostres fills i filles convieuen a Salou amb un context sociològicament conservador –on VOX ha tornat a ser segona força política amb gairebé un 20% de representació- que amenaça amb relativitzar la importància de la igualtat de drets entre homes i dones, alhora que també intenta debilitar amb la seva legitimació de l’odi la necessitat que tothom s’esforci en tractar de contribuir en aconseguir una  societat més justa per a tots i totes els que hi formem part.

Front això, en un context majoritàriament format per membres de las diàspora senegalesa, hem volgut apel·lar als pares i mares per a què tinguin cura i animin els somnis professionals de les seves filles, reflexionant sobre com els valors de la cultura parental han de contribuir a fer-los realitat tot detectant i eliminant aquells aspectes que suposin un obstacle a la seva assumpció.

El paper de l’educació en el context acadèmic i familiar, tot reivindicant el rol a jugar pels pares i les mares i posant en valor la cultura parental, és fonamental per a aconseguir una veritable paritat en l’accés al mercat de treball i efectiva igualtat de drets i oportunitats que permeti a les nenes tenir lliurement el seus somnis professionals i fer-los realitat.  

Per acabar, s’ha treballat sobre 4 dones de l’Àfrica subsahariana que, malgrat les dificultats que tingueren de joves en ser dones per accedir a estudis superiors, han esdevingut referents internacionals en els seus respectius camps d’estudi: cultura, ciència, activisme polític i ecologisme.

Totes elles –Wangari Maathai, Winnie Mandela, Mariama Bâ i Tobello Nyokong- somiaren i van ajudar a construir un món millor per a tots i totes tot defensant els drets de les dones per aconseguir-ho.

Que el seu exemple ens guiï  per no desistir i esforçar-nos en fer realitat els somnis de tote les nenes i contribuir també a fer un món més just per a tothom.

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s