Es presenta a la societat ebrenca la Federació d’Associacions d’Immigrants de les Terres de l’Ebre

La Federació d’Associacions d’Immigrants de les Terres de l’Ebre farà aquest divendres 30 de setembre una presentació pública a Amposta -Casal Municipal, a les 16:30h- i Tortosa -Auditori Felip Pedrell a les 18:30h- de l’entitat i objectius a assolir per aquesta a curt i llarg termini.
La federació es va constituir inicialment el 17 de Juliol de 2011 amb el recolzament de l’Associació Soc Immigrant (Santa Bàrbara), l’Associació de Senegalesos de Terres de l’Ebre (Amposta), l’Associació de Latinos Residentes en España (Tortosa), l’Associació cultural Tortosa Real (Tortosa), l’Associació cultural Tortosa Social (Tortosa), i aquest novembre incorporarà en junta extraordinària d’altres associacions que no ho varen fer per problemes de caire administratiu.
Un primer eix bàsic sota el que s’estructura la federació és el de compartir informació i recursos per optimitzar l’eficàcia de les accions desenvolupades per les entitats que en formen part. Jose Luis Rodríguez, tècnic de l’ongd Cooperació Activa, entitat que ha dinamitzat el procés de creació de la federació, declarà que és important aconseguir que les associacions siguin un referent per al col·lectiu immigrant, i que treballaran per afavorir que aquestes puguin assolir millor els objectius que s’han marcat. L’èxit futur de la federació vindrà marcat en gran part per aquesta capacitat de convertir-se en espai de referència per a les entitats i col·lectiu nouvingut, i això dependrà principalment de que aquest vegi la federació com a útil a les seves necessitats.
El suport de Cooperació Activa a la federació es basa en ajudar a que aquesta desenvolupi una línia de treball pròpia que fomenti, des de l’autonomia, polítiques autèntiques de cohesió social. Desde Cooperació Activa volem ajudar a crear una federació forta, que està obrint els braços a col·laborar amb administracions i entitats de la resta del territori, però aliena a qualsevol mena de pressió respecte a interessos polítics o econòmics. Les entitats que recolzem aquest projecte estem aquí per conviccions, i no per d’altres interessos. Aquest és el principal actiu per contribuir a millorar la convivència i posar en valor les competències del col·lectiu nouvingut en favor de la societat ebrenca, i també amenaça vers aquells que utilitzen aquests temes per d’altres objectius o lucrar-se.
Durant els darrers anys sovint la immigració ha estat una excusa utilitzada per moltes administracions locals i entitats satèl·lits d’aquestes per disposar de més fons. Un estudi de la caixa publicat aquest 2011, en aquest sentit, diu que el 60% dels recursos que destina serveis socials a immigració no arriben al col·lectiu nouvingut, sinó a serveis relacionats amb temes de gestió de la diversitat, és a dir, professionals de l’administració. Sovint sembla que l’interès de moltes administracions no sigui tenir recursos per fer accions en el àmbits que pertoquen, sinó arribar als diners en sí mateix. En els casos que així sigui i tinguem constància, Cooperació Activa ho denunciarà públicament.
La crisi, a banda d’escenificar deficiències en la feina feta per millorar la cohesió social, ha portat amb sí també que moltes forces polítiques exaltin tota una sèrie de discursos criminalitzadors cap al col·lectiu de nouvinguts , defugint així no només la seva responsabilitat per treballar en favor d’una millor convivència, sinó actuant en la seva contra per interessos electoralistes. La resposta, fruït d’una política desmobilitzadora del teixit associatiu i clientista a Terres de l’Ebre cap a unes poques entitats que tenen relacions preferents amb l’administració, està sent un silenci que admet violacions de drets civils i d’altres vexacions a canvi de no perdre aquests privilegis.
Vist aquest panorama, millorar la imatge dels nouvinguts, defensar els seus drets, però també promoure una altra manera de fer és quelcom que s’ha d’assumir com una responsabilitat pròpia pel col·lectiu immigrant. Ara bé, s’ha de treballar per millorar la convivència i la cohesió social, no tancant-se en respondre únicament als problemes del col·lectiu immigrant, sinó afavorint la interacció i millor relació entre autòctons i nouvinguts. Les sis àrees en les que està estructurada la federació -social, cultura, esports, co-desenvolupament, diàleg interreligiós i comunicació – estan guiades per aquesta voluntat d’afavorir la implicació dels nens i adults del col·lectiu immigrant en les entitats del territori. Volem trencar fronteres, però entenem que aquestes ara mateix existeixen, i hem de treballar per desmontar els arguments que contribueixen a fer-les impermeables.
Assumim així, en aquest sentit, també el repte de fer una altra pedagogia, fent tallers anti-rumors, promovent una altra sensibilitat on defensem que la diferència ens enriqueix, que no és font de conflicte, sinó de creativitat: els immigrants tenim en comú el haver-nos enriquit amb tot el que hem incorporat de Terres de l’Ebre, i volem tornar també allò que pensem podem aportar als ebrencs per fer del nostre territori un lloc millor. La nostra voluntat, des de l’auto organització de la societat civil, autonomia front interessos externs i àrea d’actuació, és i serà estar al servei del país.

Jose Luis Rodríguez, tècnic de l’Ongd Cooperació Activa.

Published by

COOPERACIÓ ACTIVA CAMP DE TARRAGONA I TERRES DE L'EBRE

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre agrupa principalment a persones arribades amb la immigració a les comarques tarragonines i a professionals relacionats amb els nostres àmbits d’actuació: sanitat, educació, bona governança, sobirania alimentaria i empreneduria, quant als nostres programes de cooperació internacional, i experts en mediació, estrangeria, drets humans i acollida lingüística en els d’acció social i interculturalitat. Volem facilitar, a través del suport a entitats veïnals i compromís d’aquestes amb mesures transformadores vers la igualtat de gènere, l’accés a drets bàsics i pressionar i recordar a les administracions la seva obligació de ficar tots els mitjans possibles per a garantir-los. Creiem que tothom pot aportar quelcom per a millorar el seu entorn i que la base per a fer-ho és l’auto-organització.

Deixa un comentari